Home > Події > Міський голова офіційно звернувся до Яценюка, щоб у Рівному діти хворі на муковисцидоз не залишись без ліків

Міський голова офіційно звернувся до Яценюка, щоб у Рівному діти хворі на 

муковисцидоз не залишись без ліків

 

    Сьогодні через чергову штучно створену міністерством охорони здоров’я проблему із закупівлею ліків в Україні, діти хворі на муковисцидоз залишись без медикаментозної допомоги.

    Проблема ця всеукраїнська і навряд чи буде вирішена у найближчий час. Міністерство охорони здоров’я з незрозумілих причин ніяк не може встановити граничну ціну на ліки, а відповідно регіони не можуть закупити потрібні препарати.

«У зв’язку з цим, реагуючи на звернення батьків, які мають хворих на цю хворобу дітей у місті Рівному, я зустрівся з мамами цих дітей і зробив офіційне звернення до Прем’єр-міністра України. Якщо сказати відверто, я просто вражений. Скільки ще необхідно змінити міністрів охорони здоров’я, щоб не було проблем із закупівлею ліків в Україні», – наголосив Володимир Хомко.

Прем`єр-міністру України

А.Яценюку

 

Шановний Арсенію Петровичу

 

    На даний час в Україні склалась надзвичайно критична ситуація у сфері закупівлі лікарських засобів за бюджетні кошти.

    У зв’язку із невідповідністю декларованої ціни до відпускної, яка передбачається постановами Кабінету Міністрів України від 17.10.2008 року № 955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення» та від 02.07.2014 року № 240 «Про референтне ціноутворення на лікарські засоби та вироби медичного призначення, що закуповуються за кошти державного та місцевих бюджетів», лікувально-профілактичні заклади не мають можливості проводити відшкодування безоплатних медичних препаратів пільговим категоріям хворих, особливо тим, які потребують постійного дороговартісного лікування та замісної терапії за життєвими показами. Як приклад – на сьогоднішній день заблоковано придбання медикаментів для пожиттєвої імуносупресії пацієнтам з трансплантованими органами, незважаючи на те, що кошти на ці потреби закладені в міському бюджеті.

    Оскільки до 01 березня 2015 року не були внесені відповідні зміни до реєстру оптово-відпускних цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення (вимога Постанови КМУ від 02.06.2014 № 240), відмічався стрімкий ріст цін на лікарські засоби, стало неможливим проведення тендерних закупівель. Фармацевтичні фірми відмовляються брати в них участь через необхідність фіксувати вартість лікарських засобів та реалізовувати їх за сталою ціною протягом року.

    До міської ради надходять численні звернення громадян, інформації від комунальних лікувально-профілактичних закладів про неможливість придбання найнеобхідніших медикаментів. Через це неможливо забезпечити стандарти лікування.

    З огляду на вищенаведене прошу Вашого сприяння у вирішенні питання придбання лікарських засобів та виробів медичного призначення, що закуповуються за кошти місцевого бюджету.

  З повагою, 

міський голова В.Хомко

 

Джерело: http://www.khomko.rv.ua/RivnePortal/ContentPages/Public/Mayor/home.aspx?fdid=9535&scroll=800